Најновије

Амбасадор Алжира: Косово је саставни део Србије

Алжир подржава суверенитет и територијални интегритет, поручује Фатах Махраз.

Територија Косова и Метохије је саставни део Србије и зато Алжир није признао једнострано проглашену независност, поручује амбасадор Алжира у Србији, Фатах Махраз у разговору за "Политику".

"Алжир безрезервно подржава суверенитет и територијални интегритет Србије, која реафирмише своју приврженост поштовању међународног права по питању Западне Сахаре", подсетио је, додајући да је Западна Сахара неаутономна територија на којој треба да се примени доктрина Уједињених нација о деколонизацији.

Коментаришући да многи поистовећују питање Косова и Метохије и Западне Сахаре, он истиче да су два питања различита по својој генези али им је заједничко што крше исти принцип поштовања међународно признатих граница.

"За Србију, реч је о поштовању једног од основних начела ХелсиншкоГ завршног акта из 1975, а за Западну Сахару, о поштовању светог принципа недодирљивости граница наслеђених од колонизације", подвлачи амбасадор, најављујући да ће ускоро бити успостављена и директна ваздушна линија између две пријатељске земље.

Држава с којом Србија негује изванредне политичке односе, значајна је подршка Београду и у Уједињеним нацијама, како у Савету безбедности, тако и у Генералној скупштини.

"После једностране одлуке привремених власти у Приштини да наметну употребу евра у деловима с већински српским становништвом, наша подршка била је заснована на објективним разлозима, међу којима и на неопходности да се поврати и поверење између две стране ради наставка дијалога уз медитацију ЕУ, како би се избегла ескалација која би могла да доведе до међуетничких напетости, као и важности успостављања ЗСО, како је то предвиђено Бриселским споразумом", истиче Махраз.

Алжир је био уздржан приликом гласања о резолуцији о наводном геноциду у Сребреници, а амбасадор ове државе у Србији наводи како је њихов став да је Дејтонски споразум једина консензуална основа на којој је било могуће да се рат у БиХ оконча, као да се при сваком кораку и иницијативи предност мора дати духу сарадње и дијалога ради очувања мирољубивог суживота и развоја БиХ.

"Алжир, веран својим начелима уписаним у Проглас Револуције од 1. новембра 1954. године, од стицања своје независности одлучно се залаже за мир и безбедност на регионалном и међународном нивоу, заговарајући немешање у унутрашње ствари држава, мирно решавање сукоба и успостављање добросуседских односа и сарадње са свим државама региона којима припада", истиче Махраз.

Он подсећа да је његовој држави јасно како је за постизање праведног и свеукупног мира на Блиском истоку неопходно оснивање независне и суверене државе Палестине са Јерусалимом као престоницом и "крајем окупације израелског ентитета на свим арапским земљама".

РУСКА ВОЈСКА НАПРЕДУЈЕ! Ослобођено село Чигари у ДНР

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА