Најновије

Проамерички цензори у срцу Европе: Контрола Србије из Пољске, иза свега стоји Џејмс Рубин

У Варшави је 10. јуна потписан Меморандума о разумевању (МОУ), чиме је покренут рад мултинационалне Украјинске комуникационе групе (УКГ) у пољској престоници "како би се супротставили руским дезинформацијама о рату у суседној Украјини".

Информације из руских и кинеских извора не смеју проћи у Европу, осим оних који су обележене као "лажи" "Мејд ин Кремљ" или "Мејд ин Пекинг".

Због тога све руске и кинеске информације морају бити пресретнуте и блокиране пре него што се појаве у било ком медију или друштвеној мрежи у Европи.

Тимови специјалиста-цензора са одговарајућом техничком подршком требало би да буду део државних администрација Европске уније. У јавности њима треба да пруже подршку "тимови истомишљеника" чији ће задатак бити да показују прстом на "шизматике" америчке цензуре.

Ово је суштина садржаја стратешког документа Стејт департмента САД под именом "Оквир за борбу против манипулације информацијама страних држава" који је 10. јуна ступио у оперативну употребу.

Креатор овог инквизиторског плана, амерички специјални изасланик и координатор Глобалног центра за ангажовање Стејт департмента Џејмс П. Рубин, који је деведесетих био водећи сарадник Мадлен Олбрајт у сатанизацији Срба, већ је стигматизовао Србију као "портал за Русију на Западном Балкану".

Десет дана од успостављања штаба "информативне гвоздене завесе" у Варшави, Рубин је изјавом за албански сервис "Гласа Америке" упутио слабо прикривену и надмену претњу председнику Србије Александру Вучићу "да би САД могле да преиспитају његову прошлост".

"Представљам политику Бајденове администрације и замолио бих за исту љубазност коју ми пружамо председнику Србије који је имао значајну улогу у Милошевићевој администрацији. Не разговарамо с њим о томе. Не замерамо му то када сарађујемо са њим", изјавио је Рубин.

Такав наступ је потпуно у духу његове "учитељице" Мадлен Олбрајт. Био је њен сарадник за односе са јавношћу док је обављала функцију америчког амбасадора у УН, али са највећом сетом се сећа њеног мандата на положају државног секретара САД, који описује као "сасвим другачије време: време када је Америка поштована, када су јој се дивили и плашили је се широм света".

Он је као заговорник агресивне америчке спољне политике, што подразумева војни интервенционизам, после више од две деценије враћен 2022. године у америчку администрацију. Именован је за координатора Глобалног центра за ангажовање, агенције основане 2016. са задатком "да предводи напоре америчке владе да препозна, разуме, разоткрије и супротстави се страним државним и недржавним пропагандним и дезинформационим напорима који имају за циљ подривање или утицање на политику, безбедност или стабилност САД, њених савезника и партнерских нација".

Ови циљеви су класична област делатности тајних служби, а Рубин и не крије да тесно сарађује са ЦИА у својим подухватима. Врхунцем досадашњег рада он сматра потписивањае Меморандума о разумевању (МОУ) са опуномоћеником министра спољних послова Пољске Томашом Хлоњом 10. јуна у Варшави.

Тим чином је покренут рад мултинационалне Украјинске комуникационе групе (УКГ) у пољској престоници "како би се супротставили руским дезинформацијама о рату у суседној Украјини".

Према Рубиновој замисли, то је први тим проамеричких цензора који би требало да буду обавезан део сваке европске државне администрације.

"УКГ ће окупити партнерске владе истомишљеника да координишу размену порука, промовишу тачно извештавање о инвазији Русије, појачају украјинске гласове и разоткрију кремаљске манипулације информацијама", наводи се у саопштењу Стејт департмента поводом потписивања Меморандума.

Канцеларија цензора, саопштено је, налазиће се у згради Министарства спољних послова Пољске, а земље које су пристале да учествују су Украјина, Канада, Финска, Француска, Немачка, Италија, Летонија, Литванија, Пољска, Словенија, као и НАТО и Европска служба за спољне послове.

"Верујемо да ће довођење групе од 10, 11 људи који седе заједно уз подршку њихових влада, побољшати нашу способност да одговоримо на руски информативни рат", саопштио је Рубин на конференцији за медије.

Стручњаци за војно-безбедносне послове кажу да овакво "померање штабова на прву линију фронта" обично значи да рат за ту страну траљаво иде, а ни Рубинов театралан наступ их није фасцинирао, јер ово није време од пре тридесетак година када су САД биле "светски полицајац".

Рубин који се сада представља као "борац против манипулисања информацијама", тада се са Олбрајтовом бескрупулозно бавио управо медијским манипулацијама и ширењем расистичке мржњу према Србима, током рата у БиХ, припрема и извођења НАТО агресије на Србију. Када се 1998. оженио чувеном Кристијан Аманпур из Си-Ен-Ена, сатанизовање Срба је претворио у неку врсту породичног посла.

После одласка Клинтонове администрације Рубинова политичка каријера је кренула силазном путањом. Надајући се великом повратку био је саветник у чак три неуспеле председничке кампање: пензионисаног команданта НАТО агресије Веслија Кларка, Џона Керија и Хилари Клинтон. Преселио се Енглеску где је мењао послове и одиграо прљаву улогу у ширењу дезинформација о "Садамовом хемијском оружју" које су искоришћене за оправдање напада НАТО на Ирак.

То је доцније покушао да демантује, али су га британски медији разоткрили. Када се 2010. вратио у САД са групом јастребова Клинтонове администрације основао је Центар за нову националну безбедност која је промовисала обнављање америчке милитантне агресивне спољне политике.

У стратешком документу "Проширење америчке моћи: Стратегије за проширење ангажмана САД у конкурентском светском поретку" ова организација је 2016. као архинепријатеље означила Русију и Кину и залагала се да Американци обучавају и опремају украјинске оружане снаге, са предвиђањем да оне неће моћи саме да се изборе са Русијом и да ће бити неопходно укључивање НАТО.

Рубиново саморекламирање га је 2022. вратило у администрацију САД, а у априлу 2023. је посетио тзв. Косово, Црну Гору и Северну Македонију, где је напао Србију.

"Регион је под снажним утицајем манипулације коју шире структуре повезане са Русијом и Кином. Верујем да је Србија једна од главних "база" одакле потичу дезинформације и манипулације у вези са регионом. У Србији и даље делују руски медији који подржавају Кремљ. То утиче и на дијалог Београда и Приштине", изјавио је Рубин.

У октобру 2023. на онлајн конференцији "Како Народна Република Кина настоји да преобликује глобално информационо окружење", истакао је да је на балканској турнеји "приметио све већу жељу Кине да игра улогу преузимањем власништва над медијским организацијама", али је као највећи проблем истакао то што је "Србија портал за Русију на Западном Балкану".

"Србија је једина земља у региону која није угасила РТ и "Спутњик", што значи да су они доступни и другима у региону. Ово је тренутно највећи проблем са информацијама", рекао је Рубин.

Опсесију Србима показао је и 20. јуна у изјави за албански сервис "Гласа Америке" да је дугорочни циљ политике САД да Србија призна "Косово" и нагласио да је "веома поносан на улогу коју је одиграо у подршци Медлин Олбрајт и председнику Клинтону". Затим је послао поруку српским властима да зажмуре на његов ангажман у информативном рату против Русије и Кине и да не примећују континуитет са истим послом који је обављао против Србије.

РУСКЕ ТРУПА НАПРЕДУЈУ НА ВИШЕ ФРОНТОВА! Улазе у дубину територије преко 4 километра

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА