Најновије

Руска војска: Пентагон убрзаним корацима повећава војно-биолошко присуство у Африци

Пентагон је принуђен да пребацује незавршена истраживања у друге регионе, конкретно у Африку, након што је Русија успела да заустави спровођење америчких војно-биолошких програма на ослобођеним територијама Украјине, саопштио је начелник снага за радијациону, хемијску и биолошку заштиту Оружаних снага Русије генерал-потпуковник Игор Кирилов.

„Због чињенице да смо успели да зауставимо реализацију војно-биолошких програма на ослобођеним територијама Украјине, Пентагон је принуђен да пребаци недовршена истраживања у оквиру украјинских пројеката у друге регионе. Тренутно се у зони повећаног интересовања нашла Африка“, рекао је он.

Он је подсетио да су налогодавци истраживања у Африци – у Демократској Републици Конго, Камеруну, Сијера Леонеу, Уганди и Јужној Африци – америчка Агенција за смањење војних претњи (ДИТРА) и Стејт департмент. Истовремено, да би прикрио циљеве истраживања, Вашингтон користи стране извођаче и посредничке организације (укупно више од 20 компанија), као и предузећа такозване „Биг фарме“.

Кирилов је скренуо пажњу на чињеницу да су активности компаније „Метабиота“ прекинуте у Африци, јер су њене методе рада „почеле да покрећу превише питања на нивоу националних влада“. Као пример навео је да су 2014. године представници компаније илегално извезли узорке вируса еболе и предали их Истраживачком институту за заразне болести америчких копнених снага.

Кирилов је додао да су међу учесницима илегалних војно-биолошких активности бивши војници из САД и Велике Британије, запослени у афричким центрима за контролу и превенцију болести, представници Глобалног фонда за борбу против сиде, туберкулозе и маларије.

Повећава се америчко биолошко присуство у Африци

Према речима Кирилова, доступни документи потврђују да се војно-биолошко присуство САД на афричком континенту повећава брзим темпом.
Тако су у октобру 2023. године запослени на Институту за инфективне болести америчких копнених снага спровели опсежно истраживање о хантавирусима у природним жариштима у Кенији, узимајући узорке од слепих мишева. Годину дана раније, амерички војни биолози проучавали су дејство лекова против маларије на локално становништво, подсетио је генерал.

Кирилов је додао да су у јануару ове године амерички званичници из Пентагона, Стејт департмента и Министарства здравља одржали састанак са челницима Афричког центра за контролу болести, на којем се разговарало о изгледима за развој лабораторијског потенцијала у Африци. Осим тога, уз финансијску подршку ДИТРА-е, почела је изградња лабораторије и центра за обуку у Етиопији.

Кирилов је упозорио афричке партнере на сарадњу са САД у војно-биолошкој сфери.

„Како показује пракса, таква сарадња резултира губитком националног суверенитета у области биолошке безбедности и погоршањем ситуације морбидитета. Примери су инфекције као што су жута грозница, мајмунске богиње и грозница долине Рифт, чија је епидемија забележена у Каиру, где се налазила биолошка лабораторија америчке морнарице“, закључио је Кирилов.

Он је подсетио да се само 2013. године, као последица избијања жуте грознице разболело 170 хиљада људи, од којих је 60 хиљада умрло.

ПРЕТИ НАМ СВЕТСКИ РАТ? Амерички начелник генералштаба упозорава

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА