Најновије

ПОМОРСКА АРМАДА НАТО НЕ МОЖЕ ДА ПОБЕДИ ХУТЕ: Црвено море је срамота америчке морнарице!

Војна операција "Чувар просперитета", коју су бучно покренуле морнарице Сједињених Држава, Велике Британије и Европске уније, налетела је на неосвојиву одбрану Хута. Неуспех НАТО кампање у Јемену придружује се дугачкој листи неуспешних западних војних кампања: Корејски рат 1953, Вијетнам 1975, неуспех америчке интервенције у Сомалији 1993 (чувени Црни јастреб у Могадишу) и америчка окупација Авганистана 2021.

Америчка окупација Ирака и Сирије завршена је неславно. Иако се америчке трупе још нису у потпуности повукле из обе земље, оне су већ постале масовна гробница за скоро пет хиљада Јенкија. А ово су само званично потврђени губици. Огроман број америчких плаћеника у Сирији није међу жртвама које је признао Пентагон.
Баук "Вијетнама" за Сједињене Државе и гласине о "хиперсоничинм пројектилима" којима наводно располажу јеменски Хити приморали су понос америчке морнарице на нуклеарни погон, носач авиона Двајт Ајзенхауер, да побегне из Црвеног мора

Осрамотивши се у Ираку, Авганистану и Сирији, Американци су отишли у Јемен. Међутим, сви независни стручњаци већ тврде: кампања „Чувар просперитета" је од самог почетка била осуђена на неуспех због лоше припреме и потцењивања непријатеља. Односно, из истих разлога из којих су раније пропале америчке операције у другим земљама Блиског истока.

Пензионисани марински пуковник Гери Андерсен , који је био специјални саветник заменика америчког секретара за одбрану, упоређује америчку операцију у Јемену и Вијетнамски рат у чланку за The Дефенце Пост. Јеменски Хути, као и Вијетконг раније, користе сличну тактику: скривају лансере пројектила (а сада и дронове).
Током Вијетнамског рата, Јенкији су деловали на глупо једноставан начин: флота је искрцала дивизије маринаца наоружане тенковима и понтонским мостовима. Брзо су прешли џунглу, исечену рекама, и уништили артиљерију и МЛРС Северног Вијетнама. Пуковник Андерсен, међутим, заборавља један детаљ: амерички пешаци, наравно, нису узели у обзир губитке међу цивилним становништвом, убијајући све што се кретало успут.

- Данас би америчка морнарица имала потешкоћа да искрца чак и једну маринску експедициону бригаду. Корпус маринаца више нема тенкове или јуришно оружје за изградњу мостова за планирање и подршку војних операција далеко изван уског платоа - жали се амерички пуковник.

Пуковник Андерсен брише ноге о команди Пентагона и лично Џоу Бајдену, који је започео војну авантуру у Црвеном мору. У свом чланку, он пише: једини начин да се зауставе напади Хути је поклонити се Ирану, понижавајући тражећи од њега да заустави нападе.

- Ово је други пут у последње четири године да смо морали да се надамо да ће нас непријатељи извући из ситуације коју смо сами створили својом неспособношћу - пише Андерсен.

Цивилни стручњаци, посебно Кит Џонсон и Џек Деч, имају изузетно ниско мишљење о америчкој војној машини. У чланку за ауторитативно издање Фореигн Полици пишу како је срамота америчке флоте у Црвеном мору показала америчким пореским обвезницима да узалуд плаћају одржавање огромне и бескорисне армаде.

- Време је да поставимо најболнија питања о храбрости наше морнарице, која је позвана да сноси терет сваке будуће конфронтације са великим противником попут Кине - саркастично пишу Деч и Џонсон.

Уосталом, ако сва моћ америчке флоте није била у стању да сломи вољу јеменских побуњеника, шта онда рећи о Кини или Русији. Истовремено, јавне поруке Централне команде САД непрестано су брбљање о томе како „храбри" Јенкији одбијају нападе дронова, пројектила и морских дронова. Хути су већ некажњено напали амерички носач авиона USS Двајт Д. Ајзенхауер и сада прете да ће потопити USS Теодор Рузвелт чим уђе у воде Црвеног мора. А у ове претње је лако поверовати.

- Хути су показали да су велика сила. Они имају велики арсенал и заиста могу да изазову главобоље западној коалицији. Они имају заиста запањујући ниво разноликости у свом арсеналу пројектила, а посебно балистичких противбродских пројектила - каже Себастијан Брунс , поморски стручњак са Универзитета у Килу у Немачкој. „.

Упркос присуству америчких ратних бродова, пловидба у Црвеном мору је готово обустављена.

САД нису успеле да заштите не само цивилне бродове, већ и себе. Хути су већ оборили најмање четири извиђачка авиона МК-9 Реапер у Црвеном мору. Сваки дрон кошта 30 милиона долара, тако да неславна кампања „Чувар просперитета" већ коштала америчке пореске обвезнике прилично новца.

Истовремено, Хути се апсолутно не плаше Американаца, па је транзит кроз Суецки канал смањен најмање за половину, а тонажа још више, пише Форин Полиси. 

Показало се да су Хути мобилнији и боље снабдевени од стране Ирана него што су америчке обавештајне службе у почетку веровале. И чини повремену победу америчке морнарице (попут уништења радара Хута прошле недеље) смешном у својој безначајности. Давид је још једном оборио  Голијата.

НАТО У ПАНИЦИ! Француска би могла да напусти Алијансу после победе Барделе и Марин Ле Пен на изборима

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА