Најновије

МОЛИЛИ ЗА МИЛОСТ! Украјински војници на сплаву од пластичних флаша препливали Дњепар и предали се Русима

Пре него што су побегли, украјински војници су ступили у контакт са руском страном преко чет-бота "Слободан војник" и обавестили их да желе да се предају

Четири украјинска војника су на импровизованим сплавовима препливали Дњепар и предали се руској војсци у Херсонској области, рекао је извор у безбедносним структурама.

Сплавове су направили самостално од празних пластичних флаша, а руској војсци која се налази на левој обали Дњепра јавили су да желе да се предају по већ устаљеној шеми – преко чет-бота "Слободан војник".

"Наши момци су их чекали, јер су већ неко време били у комуникацији са украјинским војницима са којима су утврдили све детаље", рекао је извор.

Ово није јединствени случај – како је саопштило руско Министарство одбране, у периоду од 29. јуна до 5. јула руској војсци су се предала 32 украјинска војника.

Украјински војници наводе да су разлози њиховог бега лоша команда, безизлазна ситуација на фронту где су неретко послати без адекватне обуке, а њиховој одлуци је могла да допринесе и груба мобилизација у Украјини.

Поред чет-бота, руска војска ступа у контакт са украјинском и преко "Волге", тј. радио-таласа 149.200 који носи име по руској реци и функционише од лета 2023. године. Фреквенција 149.200 служи за предају, руска војска је обећала да ће то служити као универзална шифра који ће се доживљавати као жеља непријатеља да ступи у контакт са намером да се преда.

"Више од 10.000 украјинских војника је изабрало живот и искористило фреквенцију 149.200 која служи за предају. Затвореници су нахрањени, добијају сву неопходну медицинску негу", проучио је прошле године један од руских војника, напомињући да ова радио фреквенција ради на свим правцима у зони Специјалне војне операције.

УКРАЈИНСКА АРМИЈА КРЕНУЛА У КОНТРАНАПАД! Ситуација на фронту баш врела

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube