Najnovije

Plan SAD „oslobađanja poslednjih uporišta terorista“ u Siriji podstiče podelu Sirije

Objavljujući početak vojnih operacija protiv preostalih uporišta "Islamske države" u Siriji, američki Stejt department je uključio neki novi jezik, nagoveštavajući de-fakto podelu Sirije, kažu analitičari za RT.

Američka vojska u Siriji (Foto: armymil)

"Dani kontrole teritorije Sirije od strane ID i terorisanja ljudi Sirije se završavaju", saopštila je u utorak portparol Stejt departmenta Heder Nojert. Operacije će voditi koalicija pod vođstvom SAD-a i lokalnih partnera, uključujući i kurdske "Sirijske semokratske snage".

SAD će takođe raditi sa Turskom, Izraelom, Jordanom, Irakom i Libanom kako bi "osigurale svoje granice" od "Islamske države", dodala je Nojertova. Ovo je intrigantno, jer se jedino preostali ostaci "IS" nalaze blizu iračke granice, i u džepu južno od Damaska, a koji trenutno razbijaju sirijske snage.

Nojertova je takođe saopštila da će SAD osigurati da u Siriji ostane "snažan uticaj", tako da "Islamska država" ne može da se vrati, kao i da oslobođeni narod "ne eksploatiše Asadov režim ili njegove iranski pristalice".

Prošle sedmice Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država je usvojio dokument nazvan "Bez pomoći za Asada akt" ili HR 4681. Ako ga odobri senat, biće obavezno da sva sredstva SAD namenjena Siriji za rekonstrukciju ili stabilizaciju u Siriji "treba koristiti samo u demokratskoj Siriji ili u područjima Sirije koje ne kontroliše vlada pod vođstvom Bašara Asada ili srodnih snaga ".

Između Nojertove izjave i usvojenog dokumenta, postavlja se pitanje da li Sjedinjene Države nameravaju reintegraciju sirijske države bilo koje oblasti oslobođene od terorista.

Saopštenja SAD koja podržavaju teritorijalni integritet Sirije "samo su reči" koje služe kao pokriće za "planove za podelu Sirije", rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa turskim i iranskim zvaničnicima u Moskvi. Lavrov je upozorio i ranije ove godine o zapadnim planovima za podelu Sirije.

Jezik Stejt departmenta je "podzemni", izjavio je bivši zvaničnik Pentagona Majkl Maluf za RT. SAD i njihovi saveznici nameravaju da okupiraju istočni deo Sirije i podele zemlju, kako bi "koristili sunite u istočnoj Siriji i zapadnom Iraku kako bi stvorili barikadu da zaustave bilo koji iranski uticaj i prekinu snabdevanje Hezbolaha".

Ciljevi Vašingtona su usklađeni sa osom između Izraela i Saudijske Arabije, dodao je Maluf, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu se nada da će se SAD boriti protiv Irana za Izrael.

"Oni će ići sami ako moraju i povući će SAD u to", rekao je Maluf za RT. "Mogli bismo se zaglaviti u još jednom ratu."

Upućivanja Nojertove na "buduće političko rešenje koje poštuje volju svih Sirijaca, uključujući i sunite, arape, Kurde, hrišćane, Turkmene i druge manjine" moglo bi značiti ili promenu režima ili neku vrstu podele, izjavio je bivši američki diplomata DŽim DŽatras za RT. Stejt department nije posebno spomenuo šite ili alavite.

"Čak i ako sirijska vlada na čelu sa predsednikom Asadom ostane na vlasti na zapadu, de-fakto ili de-jure oblasti će biti stvorene za Kurde i posebno Sunite.", kaže DŽatras. Upućivanje na turkmene može signalizirati mogućnost stalnog prisustva Turske ili čak aneksije nekih delova Sirije, dodaje on.

Izrael izveo napad na Siriju, priprema se za rat s Iranom. Više o tome čitajte OVDE.

Izvor: Vostok

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

Bonus video

Obaranje američkih tomahavka, Sirija

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA