Најновије

ШОК ЗА ТЗВ. КОСОВО: Нема их на дневном реду за пријем у Савет Европе

Пријем Косова у чланство Савета Европе (СЕ) није на дневном реду састанка Комитета министара СЕ који ће се одржати 16. и 17. маја, произлази из данашњег најавног саопштења Савета Европе и објављеног дневног реда.

„Саопштење одражава дневни ред какав је у овом тренутку и немамо више информација да поделимо“, речено је данас агенцији Бета у Савету Европе на питање да ли то значи да министри на мајском састанку неће одлучивати о пријему Косова.

Парламентарна скупштина Савета Европе (PSSE) подржала је 16.априла пријем Косова у Савет Европе, усвојивши мишљење и препоруке грчке посланице Доре Бакојани. Коначну одлуку о чланству доноси Комитет министара Савета Европе, на министарском нивоу, а такви састанци одржавају се једном годишње, обично у мају.

На дневном реду овогодишњег министарског састанка 16. и 17. маја, према данас објављеном саопштењу, биће мере које Савет Европе наставља да предузима као одговор на агресију Русије на Украјину, спровођење Декларације из Рејкјавика усвојене на Самиту шефова држава и влада прошле године и усвајање Оквирне конвенције о вештачкој интелигенцији, људским правима, демократији и владавини права.

Министри ће такође размотрити рад СЕ у областима као што су људска права, укључујући социјална права и права детета, демократију, владавину права, борбу против смртне казне, образовање и културу, учешће цивилног друштва и младих, људска права у дигиталном добу, миграције и трговину људима, заштиту новинара и мере за сузбијање дезинформација, антидискриминацију и инклузију, родну равноправност и животну средину, наводи се у данашњем саопштењу.

Они ће разговарати и о сарадњи Савета Европе и Европске уније, а Лихтенштајн ће на крају министарске седнице предати председавање Комитетом министара Литванији. Министри спољних послова ће 16. маја учествовати на свечаности поводом обележавања 75. годишњице Савета Европе.

Министри спољних послова ц́е 16. маја учествовати на свечаности поводом обележавања 75. годишњице Савета Европе.

ОВО НИЈЕ ШАЛА - РУСИ СЕ ЗВАНИЧНО ОГЛАСИЛИ: Сматраћемо то нуклераним нападом, а одговор ће бити жесток

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА