Najnovije

PRETI MU DEPORTACIJA U SRBIJU, A OSLOBODIO MARIUPOLJ I RANJEN U BORBI: Problemi srpskog dobrovoljca u Donbasu (VIDEO)

Dobrovoljac iz Srbije Aleksandar Jokić, koji se bori u Donbasu od 2021. godine, čeka da se reše svi problemi sa dokumentima zbog nedostatka ruskog državljanstva, na primer, ne može da prima naknade za ranjavanje. Takođe planira da stekne visoko obrazovanje u Rusiji.

Foto: printskrin

Ranije se saznalo da Jokiću preti deportacija u Srbiju, gde mu preti kazna od 25 godina zatvora za ratovanje na teritorijama drugih država. Poslanik Državne dume Rusije Aleksandar Hinštajn obratio se ovim pitanjem Glavnoj upravi za pitanja migracija Ministarstva unutrašnjih poslova i vlastima DNR.

Prema rečima Hištajna, dobrovoljcu je četiri puta uskraćeno rusko državljanstvo zbog toga što je sklopio ugovor sa DNR, a ne sa Ministarstvom odbrane Rusije. Naknadno se saznalo da je Jokić dobio privremeni azil.

„Rat će se završiti pre ili kasnije. Moramo da pravimo planove za budućnost. Sada završavam svoj prvi kurs kao dopisni student na Donbasskom državnom univerzitetu pravde. Kada smo smenjeni sa položaja, imali smo više vremena za učenje. A pre toga sam po pet dana bio na prvoj liniji, a ostalo vreme potpuno sam posvetio studijama. Nastavnici su mi uvek izlazili u susret i normalno reagovali ako nešto polažem u izvan roka“, objasnio je Jokić za RIA Novosti.

Sada čeka da dobije privremeni azil u Rusiji. Čim se ovo pitanje reši, Aleksandar želi da ode na svoj prvi odmor za tri godine. Istovremeno, on je pojasnio da mu Srbija ne nedostaje: „Moji roditelji su poginuli u saobraćajnoj nesreći 2022. godine, a moji prijatelji su se razišli na sve strane.

Pored toga, on traži isplatu za povrede zadobijene tokom bitaka za Mariupolj. Prema Jokićevim rečima, to je sada nemoguće zbog nedostatka ruskog pasoša.

Aleksandar Jokić odlikovan je Georgijevskim krstom 15. i 3. stepena i medaljom „Za oslobođenje Mariupolja“.

O velikom događaju u Donbasu pročitajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA