Najnovije

DA LI JE TO VUČEVIĆ ZAPRAVO NAJAVIO: Mogućnost prekida EU integracija Srbije!? (VIDEO)

Miloš Vučević, predsednik SNS-a i mandatar vlade Srbije, u izlaganju ekspozea u Narodnoj skupštini Srbije, po pitanju spoljne politike buduće vlade Srbije i rešavanja problema Kosova i Metohije, izrekao je jednu rečenicu koja bi mogla biti najava da bi buduća vlada Srbije na stolu mogla imati i "prekid EU integracija Srbije".
Vučević

Vučević

Govoreći o politici evropskih i drugih zapadnih zemalja naspram Kosova i Metohije, Vučević se osvrnuo na “persepektive evro-integracija Srbije”. Iz njegovog izlaganja, jasno je da prekid EU integracija nije nešto što bi moglo biti stvar izbora Srbije, strateški ili taktički potez Srbije, već je to opcija koja preti da se desi i da bude neminovan potez buduće vlade Srbije.

“Sasvim je jasno to da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora dela kolektivnog Zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji, kao kandidatu za punopravno članstvo u EU, šalju jasne poruke o perspektivama njene evro integracije, što će Vlada Srbije takođe morati da tretira kao jednu novu činjenicu.“, kaže Vučević, između ostalog, u svom izlaganju ekspozea.

Podsećamo, ranije je i Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, najavio mogućnost izlaska Srbije iz Saveta Evrope, ukoliko Kosovo zaista bude primljeno kao članica, a to je dodatno podgrejalo pitanje mogućnosti potpunog prekida evrointegracija Srbije, jer teško da bi takav potez mogao da ne prouzrokuje i potpunu blokadu EU integracija i procesa vezanih za EU.

Višedecenijski put Srbije ka EU je popločan politikom ucena i popularnost EU kao ideje u srpskom društvu nikad nije imala manju podršku, a ubrzanim urušavanjem međusobnih odnosa zemalja članica EU i sve jasnijim podelama unutar EU, veoma brzo bi pitanje evrointegracija Srbije moglo postati bespredmetno. Posebno, ukoliko se uzme u obzir da se države na raznim meridijanima sve više okreću ideji suverenosti, te novim oblicima globalne organizacije društva i međunarodnog poretka kao što je npr. članstvo u BRIKS-u, Srbija bi mogla biti stavljena na potpuno novi kurs.

Čak i bez obzira na trenutna geopolitička previranja, zbog Kosova i Metohije i stalnih pritisaka na Srbiju da dođe do svojevrsne revizije istorijskih fakata o dešavanjima u proteklih par decenija na Balkanu, Srbija bi mogla prosto Evropskoj Uniji da prokliza kroz prste, a ideja EU integracija da postane tema isključivo za šalu.

Delovanje vodećih EU zemalja naspram Srbije postalo je otvoreno neprijateljsko, a Evropska Unija postaje simbol haosa i političkog javašluka najvišeg nivoa. Prihvatanje politike sile i dvostrukih aršina je nedopustivo za bilo koju zemlju koja ima iole dostojanstva i osnovne elemente državnosti, a u kakvu konfrontaciju dolaze zemlje koje se i najmanje usprotive možda najbolje svedoči pozicija Mađarske u Evropskoj Uniji i problemi sa kojima se sreće mađarski lider Viktor Orban koji biva napadan isključivo zbog protivljenja devijantnim političkim formama unutar EU.

EU svojim političkim delovanjem prosto urušava svaki temelj i sve vrednosti koje proklamuje kao ono što je cilj uopšte okupljanja zemalja unutar Evropske Unije.

Šta je Vučević još rekao i “podvukao”!?

Mi ćemo, u skladu sa nedavnim dogovorom predsednika Republike i Vlade u tehničkom mandatu, učiniti sve da sprečimo prijem samoproglašenog "Kosova" u članstvo Saveta Evrope, iako nam šanse nisu velike. Ali, kao i mnogo puta u našoj istoriji, naša rešenost da branimo svoje pozicije inspirisana je, ne šansama za uspeh, već pravednošću našeg cilja i vrednošću onoga što branimo, najavio je Vučević prilikom izlaganja ekspozea.

O odnosu sponzora Prištine prema Srbiji najrečitije govori to što su oni sve akte nasilja protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i okupaciju severa pokrajine tretirali kao sprovođenje vladavine prava. Drugim rečima, oni na svaki napad na specifične interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji gledaju kao na prirodan i poželjan proces konsolidacije onoga što doživljavaju kao nezavisnu državu. Navodne sankcije koje povremeno Zapad uvodi Prištini samo su kozmetičke mere koje za cilj imaju fingiranje nekakve uobičajene političke ili diplomatske prakse, što potvrđuje i činjenica da je, navodno ukorena i sankcionisana Priština, u proteklih godinu dana učestvovala na svim međunarodnim forumima koje su organizovali ti što su ih kaznili, dobila je viznu liberalizaciju za putovanja u zemlje EU, unapređen joj je status u Parlamentarnoj skupštini Nato, a nedavno je "kažnjena" i otvaranjem vrata za pristup Savetu Evrope, navodi Vučević.

Imajući sve navedeno u vidu, Beograd će ostati posvećen dijalogu sa Prištinom ukoliko se pokaže da iz tog procesa može da proistekne išta produktivno što bi doprinelo miru i stabilnosti u regionu. Međutim, bilo bi neodgovorno zavaravati se da je sa ekstremistima koje predvodi Aljbin Kurti moguće učiniti bilo kakav suštinski pomak u pravcu istinske normalizacije odnosa i poboljšanja uslova života običnih ljudi. To nepobitno dokazuje tok dijaloga u periodu od Kurtijevog dolaska na vlast, od kada je međunarodna zajednica "glasnom tišinom" pratila Kurtijevo nasilje i proganjanje Srba, dok je dijalog bezmalo pretvorila u puki okvir za legalizaciju jednostranih i protivpravnih poteza Prištine, kaže budući premijer vlade Srbije.

Činjenica je da je takva politika međunarodne zajednice prema prištinskom tiraninu doživela potpuni poraz kada je sam Savet bezbednosti UN nedavno prihvatio obrazloženi predlog Republike Srbije da razmotri situaciju na Kosovu i Metohiji – i to po prijavi za narušavanje međunarodnog mira i bezbednosti. Iako Savet bezbednosti nije nikakva sudska instanca u međunarodnim odnosima, njegovo prihvatanje da po hitnoj proceduri sazove vanrednu sednicu zbog prištinskog progona Srba predstavlja činjenicu, koja ima i imaće opipljive krivično-pravne posledice po nalogodavce i izvršioce svih zločina počinjenih nad Srbima na Kosovu i Metohiji tokom proteklih godina.

Govoreći o ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji, svi bismo morali stalno imati na umu to da je Priština, gotovo od prvog dana po dolasku Kurtija na vlast 2021. godine, neprestano preduzimala eskalatorne poteze. Ona je tim postupcima kontinuirano vršila dobro isplanirano, sistematsko i široko rasprostranjeno nasilje protiv Srba i manje-više otvoreno nastojala da za njih kreira nepodnošljive uslove za život. Sasvim je očito da je cilj takvog delovanja Prištine pod Kurtijevim vođstvom bio i ostao to da primora sve ili gotovo sve Srbe da napuste Pokrajinu, stoji u ekspozeu mandatara vlade Srbije.

Između ostalog, u uvodnom delu izlaganja o problematici spoljne politike i glavnog pitanja za srpsku politiku, Kosova i Metohije, Vučević je rekao da za buduću vladu Srbije borba sledi već od prvih dana mandata.

“Ova vlada će se od prvih dana svoga mandata suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, i to je samo početak. U tom smislu, naš najveći izazov u predstojećem periodu biće, bez sumnje, odbrana suvereniteta i teritorijalne celovitosti zemlje u međunarodnoj areni, odnosno borba za naše Kosovo i Metohiju.”, podvlači Vučević.

Ovih dana postala je sasvim očigledna namera da se još jednom pogazi međunarodno pravo i suverenitet Republike Srbije i da se Priština uvede u članstvo Saveta Evrope. Takvim postupanjem prema našoj zemlji još jednom se potvrđuje da nema nikakvog "jedinstvenog slučaja" kada je u pitanju jednostrano proglašena lažna državnost lažne države na prostoru naše južne Pokrajine. Taj termin još od 2007. godine do danas naširoko koriste oni koji pokušavaju da nam zemlju cepaju i otimaju i to sve vreme tvrdeći kako oni striktno poštuju međunarodno pravo i principe na kojima počivaju međudržavni odnosi nastali posle Drugog svetskog rata.

Postavlja se pitanje zašto? Verujem da korišćenjem reči "jedinstven slučaj" za KiM zapravo žele da sakriju da je u njihovim normama međunarodnog prava uspostavljen čvrst princip da za Srbiju i Srbe ne važi nijedna norma i nijedan princip tog njihovog "međunarodnog prava". Jer samo tako i dalje mogu da se prave nevešti i da tvrde da su principijelni, iako Srbima na jednoj teritoriji osporavaju i oduzimaju ista ona prava koja priznaju i štite za sve druge narode na toj istoj ili neposredno susednoj teritoriji, objašnjava Vučević.

Osim novog brutalnog kršenja međunarodnog prava, secesionisti bi prijemom u Savet Evrope bili i de facto nagrađeni za progon, sistematsko obespravljivanje i tlačenje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Nedavno su značajni koraci u tom pravcu učinjeni izjašnjavanjem unutar Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a nastavak rada na tom sramotnom procesu biće, ne samo čin ponižavanja Srbije, već i akt protiv samih vrednosnih temelja te međunarodne organizacije, čiji je Srbija posvećeni član. Dakle, i pored činjenice da 12 država članica Saveta Evrope ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost tzv. "Kosova", sponzori Prištine rešeni su da besprizornim kršenjem Povelje UN i Helsinške deklaracije učine delikt protiv međunarodnog prava i vitalnih državnih i nacionalnih interesa Srbije, ističe Vučević.

Za ovu priliku neću ulaziti u opštepoznato tzv. prethodno pitanje – a to je da tzv. Kosovo nije i nikada neće biti država, pa stoga po pravilima Saveta Evrope ni ne može biti primljena u članstvo te organizacije. Međutim, polazeći iz te pozicije, nemoguće je ne ukazati i na to da je proces ubrzanog učlanjenja Prištine pokrenut iako su naši zapadni partneri u svakoj prilici saopštavali da ne postoji ni teorijska mogućnost da tako nešto podrže pre nego što Priština: omogući formiranje Zajednice srpskih opština; obustavi izgradnju policijskih baza i upotrebu specijalnih i teško naoružanih jedinica za obične policijske poslove; i prekine i poništi nelegalne odluke o otimanju više od milion metara kvadratnih zemlje u vlasništvu Srba na severu Kosova i Metohije.

Da apsurd u ovom slučaju bude veći, uvaženi pravni eksperti biroa Parlamentarne skupštine Saveta Evrope su u svojoj studiji jasno naveli da Priština u praksi krši načela vladavine prava, suštinski uskraćujući Srbima korišćenje srpskog jezika, brutalnom policijskom represijom koju nad njima neproporcionalno primenjuje, pomenutim nezakonitim eksproprijacijama, itd. Zbog svega navedenog, Vlada Srbije će biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savetu Evrope postane izvesno, kaže mandatar Vučević.

Pogledajte deo izlaganja mandatara Vučevića u kojem govori o Kosovu i Metohiji:

Pročitajte OVDE šta Kurti kaže o članstvu “Kosova” u Evropskoj Uniji

Izvor: Pravda.rs / RTS / Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA