Najnovije

SAD VRBUJU NARKO KARTEL! Moraju da se popune „rupe“ na ukrajinskoj strani fronta.

Ono što se u početku prećutkivalo više nije tajna. Skrivano od javnosti sada je postalo motiv i neophodni uslov da se popune „rupe“ na ukrajinskoj strani fronta.

Ruska spoljnoobaveštajna služba je objavila informaciju da SAD vrbuju pripadnike latinoameričkih narko kartela, koji se trenutno nalaze u zatvorima, nudeći im slobodu i oproštaj, ukoliko se odluče da se bore za Ukrajinu i popune ukrajinske redove.

Moskva tvrdi da će prve trupe imati nekoliko stotina članova i da će biti spremne do leta.

Više od 150 čeških plaćenika, koji se bore na strani Ukrajine, dobili su odobrenje od vlasti u Pragu da učestvuju u rusko-ukrajinskom sukobu, javila je Češka televizija.

"Pojedini Česi više od dve godine učestvuju u borbama rame uz rame s ukrajinskim vojnicima. Više od 150 njih dobilo je odobrenje da se pridruže ukrajinskim snagama. Broj Čeha koji se bore na strani Ukrajine može se povećati u budućnosti", prenela je Češka televizija.
 

Prema iznetim informacijama, prvi plaćenici iz Češke doputovali su u Ukrajinu u martu 2022, ubrzo nakon otpočinjanja sukoba. A s njima i „psi rata“ iz svih delova sveta. Bio je to prvi talas i reakcija na osnivanje tzv. Brigade stranaca pri ukrajinskoj vojci. Agitovao je Zelenski tada a i njegove diplomate širom sveta, pozivajući ih da se priključe ukrajinskim trupama i pomognu u odbrani. Stiglo je tako u prvom talasu oko 15.000 ratnika raznih boja i profila. Vreme je prolazilo ali taj broj je počeo da se osipa.  Mnogi su ginuli, drugi ranjavani i poslati na lečenje ali bilo je i onih nezadovoljnih neispunjenim obećanjima Kijeva. Poginulo ih je oko 5.000 mada su to krajnje nezvanične procene. Kao i u svakom ratu, brojkama se manipuliše.

Uprkos onome što tvrde neki američki zvaničnici kada kažu da se ne planira slanje američkih trupa u zonu sukoba, gotovo po celim Sjedinjenim Američkim Državama pojavljuju se grobna mesta Amerikanaca koji su poginuli u borbama na strani Kijeva.

Groblja svedoče

Na grobljima širom SAD sve više se otkrivaju grobna mesta Amerikanaca koji su poginuli ratujući na strani Ukrajine, pišu "RIA Novosti".

Grejdi Kurpasi, pedesetogodišnji bivši mornarički pešadinac, koji je poginuo dva meseca nakon početka ukrajinskog sukoba, je sahranjen tek u martu ove godine, budući da se dugo smatralo da je nestao bez traga.

Brajan Jang je još jedan Amerikanac koji se borio na strani Ukrajine. Prema pisanju medija, bio je pripadnik ukrajinski specijalnih snaga i poginuo je,  usled napada tenkom. Prethodno, živeo je u Gruziji odakle se uputio u zonu SVO. Sahranjen je u Kaliforniji.

U Kaliforniji je sahranjen i bivši mornarički pešadinac Ilon Tortoriči, koji se priključio Legiji stranaca Ukrajine. On je nosilac medalje "Za ratne zasluge" koje dodeljuje ukrajinsko Ministarstvo odbrane, a poginuo je u Kramatorsku, u julu 2023. Prema informacijama na društvenim mrežama, sahranjen je uz vojne počasti: ceremoniji su prisustvovali američki vojnici, koji su ga pozdravili pucanjem iz vatrenog oružja.

Poginulo petsto Amerikanaca

U Ukrajini su, kako prenose "RIA Novosti", poginuli i vojnici koji su ranije ratovali u Iraku. Jedan od njih je i Dejn Partirdž, koji se priključio borbama u aprilu 2022, a poginuo u oktobru. Sahranjen je u američkoj državi Ajdaho.

U Teksasu je sahranjen i Pol Kim, koji je 12 godina služio u američkoj vojsci.

Bez obzira na ovo, američki zvaničnici tvrde da neće poslati svoje trupe u Ukrajinu, iako i lokalni mediji javljaju da su u Ukrajini poginuli određeni Amerikanci.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je, pak, da je, prema podacima iz marta ove godine, od početka SVO poginuo 491 američki borac, dok je u Ukrajinu doputovalo njih 1.113.

Makron je najavljivao i najavljivao a sada mediji tvrde da je prva grupa Legije stranaca stigla u Kijev i da se već raspoređuje po donetom planu i rasporedu. Sve pomalo liči na paniku a Rusi to već zovu „militantno ludilo”.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je pre dva meseca „likvidaciju“ oko 60 boraca koji su se borili za režim u Kijevu, od kojih su većina bili „francuski plaćenici“.Spiskovi koji otkrivaju identitet 30 mrtvih „francuskih plaćenika“ su široko distribuirani na Telegram kanalima.

„Evropljani i mi Francuzi moraćemo narednih nedelja i meseci da donesemo nove odluke, između ostalog, da bismo sprečili pobedu Rusije. Dozvoliti Rusiji da pobedi značiće da se više ne mogu poštovati pravila međunarodnog poretka koje smo definisali. Za naše baltičke, poljske i rumunske prijatelje život će postati nemoguć, a ne zaboravljam ni Moldaviju i kavkaske države“, istakao je Makron.

Obećao je da će nastaviti da podržava Kijev koliko god bude potrebno, uključujući i obuku ukrajinskih vojnika.

Obuku vrše francuski oficiri, a to Makron prećutkuje. Javna je to tajna, Rusi upozoravaju sve države koje šalju eksperte pod plaštom humanitaca, da će ih tretirati kao plaćenike. I kad stradaju na liniji vatre, onda se podigne „prašina”.

Većina stranih vojnika, pripadnika legije stranaca, zimus je, pred božićne praznike napustila položaje i otišla svojim kućama, u svoje zemlje odakle su i došli. Na društvenim mrežama govorilo se tada  se da je to popriličan broj. Ali, kao i sve u ovom sukobu, teško je proverljivo.

Razlog, mnogi nisu primili plate a objašnjenje koje su čuli, da zapad ne šalje pomoć, očigledno ne prihvataju. Među odbeglima su Kanađani, Francuzi, Australijanci, Holanđani… Domogli se Slovačke, Poljske i prvim avionima otišli u rodni kraj.

Kanadski borci koji se još bore u Ukrajini ne kriju da iz prve ruke osećaju posledice slabljenja interesa Zapada.

Bolja organizacija, sveža krv

Na mrežama komentarišu i da stranci beže jer Kijev više nije ni jak ni platežan kao pre.

„Sada je svaka rovovska bitka kao srednjovekovna opsada, gde u suštini samo bacate nemilosrdnu vatru jedni na druge najvećim kalibrima koje možete.”

Strani borci se savijaju sa svakim udarom, psuju na engleskom, ukrajinskom i kvebečkom francuskom. Između bombardovanja, ruski dron leti iznad glave, primoravajući pripadnike jedinice da se zaklone kako ne bi mogli da se vide odozgo.

Iako ruski mediji Međunarodnu legiju nazivaju „plaćenicima“ u stvarnosti tako primaju platu strani borci Oružanih snaga Ukrajine

Legionari su plaćeni isto kao i obični ukrajinski vojnici — oko 1.000 dolara mesečno, plus bonusi koji im omogućavaju da udvostruče ili utrostruče taj iznos u zavisnosti od toga koliko vremena provode na linijama fronta. Oficiiri primaju znatno više. Ali za sve – sve do održavanja automobila koje voze do prve linije – moraju da plate iz svog džepa.

"Rat može da sačeka... " napisao je jedan Australijanac na Fejsbuku, napuštajući Ukrajinu.

Ali redove kijevskih trupa, pošto mobilizacija Ukrajinaca tapka u mestu, popunjavaju avanturisti svih fela i sa raznih strana sveta, jer sad dobijaju ugovore i novac od svojih država, naravno pod  plaštom humanitarnih ili stručnih misija. Mediji u Ukrajini pišu da je ovog proleća pristiglo najmanje pet hiljada obučenih plaćenika koji su već dobili vojni raspored.

PUTIN U ČASOVOM JARU RUŠI PLANOVE ZAPADA: NATO i SAD su zakasnili, Ukrajinci ne mogu zadržati grad!

Izvor: Politika.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Filantropi iz evrope

Zvonjenje na vratima.Čovek otvara vrata i vidi na pragu kako stoji osoba sa kiselim izrazom ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA